بازگشت
سندرم فیبرومیالژی (Fibromyalgia Syndrome یا FMS)
علایم
درد مشخصه اصلی بیماری است که شکل آن می تواند متنوع و بصورت گنگ یا تیز، شدید و یا خفیف باشد. درد معمولا در کل طول مدت روز وجود دارد ولی صبح و عصر شدیدتر است و با استرس، هوای سرد، بیماری همراه و انجام ورزش بدون آمادگی تشدید می گردد. از دیگر علایم می توان از احساس گزگز و مورمور، درد مفصل فک، احساس ورم یا سفتی در بدن نام برد.
علایم شایع دیگر که عضلانی-اسکلتی نمی باشند: خستگی مفرط که معمولا باعث کاهش تمرکز می شود و با استراحت بهبود نمی یابد (fibro fog)، اختلال خواب، سردرد، علایم گوارش و ادراری، اضطراب، افسردگی و ...
تشخیص
بر اساس شرح حال و معاینه دقیق و کامل است.
آزمایشات روتین خون (CBC، ESR و ) از نظر بررسی بیماری هایی مثل کمبود ویتامین د، کم کاری تیروئید و درخواست نوار عصب و عضله، عکس و MRI برای تشخیص نوروپاتی، آرتروز مفاصل ستون فقرات و بدخیمی ها شاید لازم باشد درخواست شوند.
در بیماران FMS، معمولا انتظار داریم آزمایشات، رادیولوژی و نوارعصب-عضله نرمال باشند.
توجه: بیمارانی که کمتر از ۱۱ نقطه دردناک دارند ولی از خستگی، سفتی صبحگاهی، اختلال خواب و ... رنج می برند و بخصوص در افراد مسن، در دسته این تشخیص قرار می گیرند. (شکل بالا)
درمان
بهترین درمان ترکیب درمان دارویی و غیردارویی است که کل علایم و مشکلات بیمار را پوشش دهد.
درمان دارویی در این بیماران لازم و طولانی مدت (حداقل ۶ ماه) خواهد بود.
درمان غیردارویی شامل ورزش درمانی بصورت ورزش های هوازی (ایروبیک) و ورزش های تقویتی، درمان روانکاوی (تغییر نگرش نسبت به درد)، کاردرمانی، فیزیوتراپی، طب سوزنی، آب درمانی و ماساژدرمانی
تزریق های تخصصی نیز در مراحل بعدی کمک کننده هستند.